Saveti

Dekorativna rustična obloga u vidu cigle se, može direktno postavljati na sve vrste podloga: beton,malter, ciglu, “Demit fasade” (stiropor + mrežica),Rigips ploče i OSB drvene laminat-ploce.
Naš materijal može postaviti bilo ko sa nekim osnovnim građevinskim iskustvom, tako da se on može smatrati “URADI SAM”  sistemom gradnje! Naravno, ovaj posao uvek možete poveriti i profesionalcu…

Dilema: angažovati majstora ili uraditi sam?

Preporuka: Ukoliko imate vremena, volje i osnovnog građevinskog iskustva radite sami ! Uštedećete novac i sigurno ćete postavku bolje uraditi od prosečnog majstora. Dobro postavljena cigla proističe iz motiva, truda i savesno obavljenog posla. Ukoliko ipak više volite da posao obavi kvalifikovano lice, birajte majstora sa dobrom reputacijom.

Osnovne preporuke za ugradnju i dekoraciju

Dekorativna rustična cigla u formi pločica lepi se lepkom za keramičke pločice ili sličnim cementnim lepkom.
Na ravnu površinu zida nanese se sloj lepka uz pomoć ravne hoble.
Potom se na svaku ciglicu nanese vrlo tanak sloj lepkai potom se ista utisne na predviđeno mesto.
Posao se nastavlja logično: komad po komad, red po red…
Obzirom da je reč o proizvodu koji na zidu treba da daje rustičan izgled, rastojanja između pojedinih ciglica i celih redovane treba radiditi “pod konac”, već upravo obrnuto: dati mašti i kreativnosti na volju.
Ukoliko posle izvesnog perioda rada postane jasno da redovi malo odstupaju od horizntale ne očajavajte, već sa sledećim redom to se lako ispravlja…
Preporučena širuna fuge za “Antic Brick” je 8-10mm a za “Rustic Brick” 5-6mmNije predviđeno naknadno fugovanje cigle jer fugu “glumi” lepak, obzirom da je debljina pločica cigle upravo identična uobičajenoj dubini fuge kod pravog zida od cigle.
Ukoliko želite da fuga bude u boji koja je različita od sprirodno svetlo sive boje maltera može se koristiti beli građevinskicementni lepak u koji se, po želji, može dodati neki od praškastih pigmenata koji se mogu kupiti u bolje snabdevenim farbarama i prodavnicama građevinskog materijala.
Najosnovniji alat za lepljenje je isti kao i za lepljenje keramičkih pločica: kanta za lepak, zupčasta hobla, vodena letva, i ugaona brusilica za sečenje kamena.Nakon lepljenja ciglu je preporučeno premazati hidrofobnom zaštitnom emulzijom koja ne menja izgled i boju cigle i fugeali iste štiti od prljanja i tečnosti.
Ukoliko želite da dodatno istaknete prirodnu reljefnost strukture i/ili donekle promenite boju i ton, za to se sasvimkomotno možete poslužiti velaturama (polutransparentnim bojenim premazima za zid, na vodenoj bazi), pa čak i lazurima(”sadolinom”) za drvo, bilo da je na bazi isparljivih aromatičnih rastvarača (standardni) ili onih koji su na vodenoj bazi.Oni mogu sadržavati čak i male količine perlascentnih i metalik pigmenata…
Želimo vam srećan rad i vaš zid iz snova !
 
VAŽNA NAPOMENA: pre početka ugradnje otvorite sve kutije, prekontrolišite da li postoje minimalne razlike u tonu cigle (dozvoljena odstupanja u proizvodnji koja se mogu pojaviti od serije do serije) i, ukoliko ste zapazili ista, ciglu, tokom lepljenja, ravnomerno trošite iz svih kutija, u svrhu ravnomernog raspoređivanja